Case – Landmand Hans Nicolaj Bønløkke

Jordvarme og varmepumpe frigør arbejdstid

Landmand Hans Nicolaj Bønløkke har udskiftet en gammel stokerkedel med et jordvarmeanlæg og en varmepumpe. ”Det skulle vi have gjort for lang tid siden,” siger han.

I alt 500 kvadratmeter bolig bliver opvarmet med det nye jordvarmeanlæg og varmepumpe, der leverer 3,5 gange mere varme end den el, pumpen bruger.

»Vi er meget tilfredse med den nye varmeløsning og meget glade for, at vi slipper for alt det besvær og tid, der gik med det gamle anlæg,« siger Hans Nicolaj Bønløkke. I en dialog med Dansk Energirådgivning fandt han ud af, at et jordvarmeanlæg i kombination med en varmepumpe ville være en god løsning, da jorden på hans ejendom egner sig godt til jordvarme. Varmeenergien fra jordvarmeanlægget udnyttes nu i en vand-til vand-varmepumpe, der leverer 3,5 gange mere varme end den el, pumpen bruger.

Gennem en veksler afsættes varmen til radiatorer og varmesystemet i ejendommen. Nu slipper Hans Nicolaj Bønløkke for hele tiden at holde gang i en kedel: Jordvarme og varmepumpe passer fuldstændig sig selv – uanset varmeforbruget.

I dag kan Hans Nicolaj Bønløkke i stedet sælge halm, korn og flis til anden side, hvis han ønsker det.

»Vores samarbejde med Dansk Energirådgivning er foregået upåklageligt. Processen har været hurtig og effektiv. Det nye anlæg har kørt uden problemer. Det vigtigste for os har været at få frigjort tid og blive fri for al det besværlige arbejde med kedlen, men økonomien er også fornuftigt. Vi skulle have gjort det noget før, men bedre sent end aldrig,« siger Hans Nicolaj Bønløkke

Landmand Hans Nicolaj Bønløkke
Download PDF