Case – Indulak

Tocifret millioninvestering i en grønnere fremtid

Med ønske om at opnå en grønnere profil igangsætter Indulak nu en række projekter, der skal sænke deres C02-udledning med 15 pct.  

Indulak er Danmarks ældste virksomhed inden for industriel overfladebehandling af aluminiumsemner og et aktuelt eksempel på et firma, der har søgt rådgivning hos Dansk Energirådgivning med henblik på at energioptimere deres forretning til gavn for både økonomien og klimaet.

– Vi følger selvfølgelig med i, hvad der sker omkring os, og vi forudså, at der i fremtiden ville blive stillet krav til os omkring bæredygtighed, fortæller Peter Lynge Jensen, direktør hos Indulak, om deres beslutning om at energioptimere.

En gennemgang af Indulaks energiforbrug viser, at 65 pct. af deres CO2-udledning finder sted i forbindelse med produktionen, dvs. afvaskning, tørring, lakering og hærdning af emnerne. Heraf udgør elforbruget en tredjedel, mens naturgas står for to tredjedele af produktionens CO2-udledning. De resterende 35 pct. kommer fra de anvendte materialer så som pulver til lakering og kemiprodukter – et område, der kan være svært at gøre ret meget ved for en virksomhed som Indulak.

– Vi kan selvfølgelig forsøge at lægge pres på leverandørerne, men hovedsageligt overfladebehandler vi vinduer og døre efter nogle standarder, hvor vi er meget låst kvalitetsmæssigt, fortæller Peter Lynge Jensen.

Dansk Energirådgivning har udvalgt fire konkrete indsatsområder, der kan give Indulak en samlet CO2-besparelse på 152 ton om året. Den største besparelse på hele 80,5 tons pr. år opnås igennem varmegenvinding, hvor man kan udnytte overskudsenergi internt i produktionen. Ved samtidig at investere i en varmepumpe forventes Indulak at kunne sænke deres CO2-udledning med yderlige 18 ton pr. år, mens en udskiftning af firmaets gaskedel vil resultere i årlig CO2-reduktion på 47,5 ton.

Belysningen hos Indulak er det fjerde og sidste konkrete indsatsområde. Her kan virksomheden opnå en besparelse på 6 ton CO2 om året ved at konvertere til LED-belysning og supplere med lysstyring, der kan regulere lyset efter aktivitet.

Indulak er parate til at investere i en grønnere fremtid og forventer at kunne implementere løsningerne forslået af Dansk Energirådgivning i løbet af de næste 3 år.

– Tingene er nu blevet kortlagt, og vi er i gang med at optimere, afslutter Peter Lynge Jensen.

Indulak
Download PDF